· 

'Nee-Paul'

En toen hadden we opeens geen auto meer en leefden we uit onze tas. In sommige dingen makkelijker: we hadden maar 4 shirtjes om uit te kiezen en we hoefden ons niet druk te maken over wat we 's avonds zouden gaan eten; iedere avond werd er voor ons gekookt! Maar ook dat gaat vervelen en we verlangden menigmaal naar ons eigen bedje. Wederom hadden we te maken met heuse 'champagne troubles'. 

 

Maar deze 'problemen' hebben ons niet weerhouden tot op het bot te genieten van het prachtige Nepal. Allereerst kwamen mijn ouders ons opzoeken in Kathmandu. We hebben met hen 10 dagen rondgereisd in de Kathmandu Valley, wat echt super was. We hebben genoten van de prachtige tempels, het dak van de wereld op de achtergrond (de Mount Everest afgevinkt), de vriendelijkheid van de Nepalese mensen en van elkaar! Het land is armer dan in India maar het lijkt alsof het wel allemaal iets eerlijker is verdeeld onder de inwoners. We hebben mijn ouders daarnaast geïntroduceerd in de wereld die 'pittig eten' wordt genoemd. Aan mijn vader hebben we vervolgens ook de snelste weg naar het toilet getoond... Verder zijn we langs geweest op een Nepalese school! Via de Rotary waren een paar maanden geleden twee juffen uit Kathmandu bij mijn ouders op bezoek geweest. Nu werden wij uitgenodigd op school en bij een van de juffen thuis voor een lunch; heel bijzonder. En net als in alle eerdere landen waar we bij mensen thuis werden uitgenodigd, was er veel te veel eten en aten we volgens de gastvrouw veel te weinig! 

 

Ook hebben we onszelf in Nepal weer eens even van onze sportieve kant laten zien! We zijn met onze overlandmatties twee dagen wezen raften, we hebben weer hoog in de lucht gehangen aan een glider (al hoef je daar niet heeel sportief voor te zijn) en als hoogtepunt hebben we een trekking van 6 dagen gedaan in het AnnaPurnagebied. Zowel het raften als het trekken werden wel enigszins beïnvloed door het weer...

De climate change is ook hier in Nepal te merken en op de dag dat wij gingen raften had het dan ook voor het eerst in 12 jaar in Kathmandu gesneeuwd! Joehei! En wij gingen zonder een wetsuit een rivier met smeltwater op, brrr.. Paul had ook nog eens de eer om voorin de boot te zitten en constant water over zichzelf heen te krijgen. Toen we terugkwamen bij het kamp was hij dan ook bijna, en deze keer overdrijf ik niet, onderkoeld. Na een hoop warme thee en naakt onder dekbedden liggen, kwam hij weer een beetje op temperatuur. En het mooie was, de volgende dag gingen we weer het water op! Toen scheen de zon echter en waren er wel wetsuits. De organisatie was ook duidelijk overvallen door de kou van de dag ervoor. De tweede dag was top maar soms wel ietwat frustrerend. Het waterpeil stond namelijk best laag en we kwamen dus ook met regelmaat vast te zitten. Ach jaaa, we hebben veel gelachen! (Ook om een Nepalees vrouwtje dat ontzettend bang was om te raften en niet kon zwemmen, schijnbaar vindt niemand dat essentieel...)

Voor de trekking zijn we eerst met de bus (8 euro voor 8 uur) naar Pokhara gegaan, de tweede stad van Nepal. Zowel Pokhara als Kathmandu verdienen de titel 'The North Fake' heaven. Ontelbare winkeltjes met outdoor gear zitten naast elkaar. Ze verkopen heel soms echte merken maar 99% van de spullen is nep. De kwaliteit is lang niet altijd slecht, sommige namen zijn echter om te gieren. Zo heb je 'The South Face' en 'The North Pole'. Jack Wolfskin wordt getransformeerd in 'Jake Wolfking'. Zelf hebben we onze outdoorgarderobe ook nog een beetje aangevuld voor een habbekrats, top! Vanuit Pokhara werden we, samen met Saskia en Feico, in een jeep naar 1500 meter gebracht, we hesen onze backpacks op onze rug en daar gingen we.. 'De paden op, de laaaaanen in'. Ons doel was eigenlijk Mardi Himal Base Camp maar voordat we een stap hadden gezet, bleek dat dat sowieso niet zou gaan lukken. Door hevige sneeuwval was het Base Camp namelijk afgesloten. Uiteindelijk waren we aan het einde van dag 3 bij High Camp op 3500 meter en dit lag al bedolven onder een dik pak sneeuw. Je merkt op die hoogte al echt dat er minder zuurstof in de lucht is. De favoriete woorden van onze gids waren dan ook 'slowly, slowly'. De volgende ochtend kon er nog verder worden geklommen naar het Viewpoint. Saskia, Feico en Paul hebben hun crampons (soort stijgijzers) weer ondergebonden en zijn doorgelopen. Voor mij bracht dit een welkome rustpauze voor mijn onderstel en dan voornamelijk mijn enkels. Wandelen is geen probleem maar voor klauteren en dergelijke zit ik helaas toch te scheef in elkaar ;). Daarnaast was het uitzicht bij High Camp ook al magistraal! Eigenlijk hebben we 6 dagen lang genoten van het landschap. We wandelden door prachtige bossen en keken naar bergtoppen hoger dan 8000 meter, soms lastig te bevatten. We speelden Nepalese kaartspelletjes, aten borden vol met noodles en lagen meestal voor 19:30 uur in bed, vanwege de vermoeidheid maar ook vanwege de kou. Al met al was het een fantastische, uitdagende en gezellige trekking die voor ons echt bij een Nepalees avontuur hoorde!

Toen we na de trekking terugkwamen in Pokhara was het tijd voor Holi. Het begin van de lente. Ze vieren dit door iedereen onder te kleuren met een soort stoepkrijt. Heel erg leuk en vrolijk al wordt het na een aantal uur wel een smerige boel, maar dan is het gewoon tijd om naar huis te gaan! Of in ons geval, naar Zuid-Afrika!

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Wendy (maandag, 25 maart 2019 20:42)

  Super mooi verhaal en waanzinnige foto's. Nog mooier is hoe jullie stralen :-)!! HAve fun in Africa

 • #2

  Lein (maandag, 25 maart 2019 20:51)

  Jaaaa wat ge-wél-dig!!! Heerlijk om te lezen en de foto’s te zien!!

 • #3

  Dana (maandag, 25 maart 2019 21:26)

  Wauwieee! Het klinkt allemaal weer geweldig en wat een prachtige plaatjes!

 • #4

  Maarten (dinsdag, 26 maart 2019 08:53)

  wederom enorm leuk geschreven met prachtige foto's, over 6 weekjes zie ik jullie alweer in Namibië!!

 • #5

  Alice (dinsdag, 26 maart 2019 11:13)

  Weer fantastisch geschreven pien. Echt heel leuk om zo jullie ervaringen en avonturen mee te krijgen �. Zo gaaf en mooi wat jullie allemaal beleven! Veel plezier in Afrika en geniet weer lekker van Lee!

 • #6

  Steve-O (dinsdag, 26 maart 2019 15:33)

  Heeeel erg nice hoor! Veel stoere dingen gedaan. De foto’s zijn prachtig. Heel klein beetje jaloers maar ;0 En nu smelten ik Zuid Afrika...
  Byeeeeeeee

 • #7

  Henk de M (dinsdag, 26 maart 2019 20:44)

  Prachtig allemaal. Blijf foto's maken en verhalen schrijven.

 • #8

  Dick Bender (dinsdag, 09 april 2019 09:47)

  Leuk om dit allemaal te lezen. Ik ben op een uitzending van de PUM in Nepal geweest en heb dus ook het een en ander gezien. Ik zat in Pokhara en ik moet zeggen dat ik nog nooit zulke lekkere biefstuk heb gegeten als in een steakhouse in Pokhara. ook de plaatsjes rondom Katmandu heb ik toen kunnen bekijken.

 • #9

  Maria van Andel (vrijdag, 12 april 2019 09:59)

  Super tof! En wat een mooie foto's weer.

 • #10

  Charles Steenkist (zondag, 14 april 2019 00:26)

  Wat een avontuur weer� Geweldig om te lezen!