· 

Het zuiden; India 2.0

Aan het einde van een land maken Paul en ik altijd de balans op. Wat waren de hoogte- en (soms) dieptepunten, wat is opgevallen in het land en wat zal ons altijd bijblijven. Een lijstje als dit over India maken, blijkt erg lastig. India is zo groot, de gebieden zijn ontiegelijk verschillend en hebben allemaal hun eigen pluspunten. De butter chicken is voor mij overigens overal een hoogtepuntje, dat zou ik iedere dag wel kunnen eten... 

Als je ons na de eerste maand India had gevraagd of we het land zouden aanraden voor een vakantie, dan weet ik niet of we positief hadden geantwoord. Na drie maanden in dit bizarre land zeg ik echter volmondig 'ja'. Och zeker, je moet wel van een bietje gekkigheid houden; poepende mensen op straat, overbeladen auto's/tuktuks, de weg delen met alle dieren uit Artis, overal drukte, lekker je oren laten schoonmaken op een straathoek.. En je moet op een gekke manier leren schudden met je hoofd, anders zien mensen direct dat je geen local bent. Het is heel belangrijk dat te leren want bij de meeste musea betalen locals ongeveer 50 cent en foreigners 10 euro. Paul loopt dus al weken met een stip op z'n bol, op blote voeten met z'n hoofd te schudden; alles voor het budget!

In het zuiden van India bespaarden we op dat budget als het om accommodatie gaat, we konden namelijk weer best regelmatig kamperen, joepie! Soms wel nadat we selfies met alle inwoners van het dorp hadden genomen maar daarna sliepen we dan heerlijk in ons eigen bed. We gaven in verhouding wel wat meer centjes uit aan eten. Zo gingen we naar Pondicherry. Een klein 'Frans' dorpje met bakkerij, crêperie en heerlijke steaks, nom nom nom.. Vooral 'normaal' brood is in India zeer schaars, ze hebben hier alleen van dat kleffe witte fabrieksbrood. Een lekker donkerbruin baguette, een pain au chocolat en boterzacht croissantje gingen er dan ook zonder enige moeite in! 

Verder bezochten we prachtige tempels en de mooiste stranden. We hebben de backwaters van Kerala ontdekt in een kajak en Paul heeft aan zijn surfskills gewerkt. Wat voor ons echt bijzonder was om te merken, was het verschil tussen de mensen in het noorden en zuiden van het land. In het zuiden zijn de mensen vriendelijker, vrolijker en toegankelijker. We kregen meerdere keren het gevoel alsof we weer terug waren in Iran, heel fijn! 

 

India staat natuurlijk ook bekend om zijn spiritualiteit, dus wij moesten ook wel iets doen om een beetje zen te worden ;) Op aanraden van Frits&Mirte besloten we om een 10-dagen-cursus Vipassana meditatie te doen. Een korte samenvatting: de wekker gaat om 04:00 uur, je mediteert 10 uur per dag, je praat niet en eet alleen maar rijst. Je leert je onderbewustzijn trainen waardoor je positiever in het leven staat. Na 10 dagen rijst was die positiviteit in het begin ver te zoeken maar na een kop goede koffie en een croissantje in Mumbai konden we de wereld weer aan! En we hebben heel erg veel geleerd waar we hopelijk de rest van ons leven nog iets aan zullen hebben, een echte aanrader.

 

We sluiten India dus af in Mumbai. We waren er in het begin een beetje huiverig voor; een stad met net zoveel inwoners van België en Nederland bij elkaar.. Maar het valt mee of eigenlijk, het is een gave stad! Er staan echt magnifieke panden, er rijden beduidend minder brommertjes dan in Delhi en je merkt dat het een ontwikkelde stad is. Helaas is er natuurlijk ook een keerpunt, als je de stad inrijdt zie je links en rechts de 'slumbs' liggen.. Dat maakt India tot het bizarre land dat het is. Het verschil tussen arm en rijk is duidelijk zichtbaar, ze hebben een ruimtevaartprogramma maar er leven miljoenen mensen op straat met niets, wij genieten van een high-tea in een van de meest sjieke hotels ter wereld terwijl buiten een oude man probeert pennen te verkopen om zo simpelweg te kunnen overleven. Het is soms verschrikkelijk schrijnend maar we hebben wel geleerd dat niemand er beter van wordt als we daarom gaan zitten kniezen. Wel denk ik dat het goed is om er wat vaker bij stil te staan in wat voor bizar luxe wereld wij leven. Je bewust zijn van het feit dat het ook echt anders had kunnen zijn als je wiegje niet in Nederland had gestaan, is helemaal niet verkeerd. Je gaat er alleen nog maar meer door waarderen wat je hebt. Ook realiseer ik me steeds meer dat je echt niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn. Natuurlijk, de pennen-verkoop-meneer zal vast een makkelijker leven voor zichzelf gewenst hebben maar toch, de mensen hier zijn (heel vaak) blij met wat ze hebben. Tot nu toe geldt op onze reis dan ook echt: 'reizen is het enige dat geld kost, waar je rijker van wordt'.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Maarten (maandag, 25 februari 2019 13:08)

  Wat heb je dit weer onwijs leuk geschreven en wat vliegt te tijd voorbij, alweer 3 maanden in India. Zodra jullie je route door Afrika een beetje hebben uitgestippeld ga ik ook een vlucht boeken om die kant op te komen!

 • #2

  Joke en Peter (woensdag, 27 februari 2019 06:38)

  Wat ontzettend leuk om jullie blog te lezen en jullie te volgen op deze geweldige reis!!! Indrukwekkend wat jullie meemaken ������Geniet ervan !!!!

 • #3

  Maria (dinsdag, 12 maart 2019 13:37)

  Tien dagen niet praten en om 04:00 opstaan, ik doe het je niet na ; - ) Leuk om jullie avonturen in India te lezen.