· 

Georgië - misschien wel het mooiste land ter wereld

Hoe gek ook, maar na Turkije reden we gewoon Europa weer in! Georgië, en straks ook Armenië, mogen gewoon meedoen met het Eurovisie Songfestival. (ja, ik weet dat dat tegenwoordig niets meer zegt nu Australië ook meedoet, maar jullie begrijpen mijn punt). 

Als ik deze blog een jaar eerder had geschreven, was Georgië voor veel mensen waarschijnlijk een erg onbekend land geweest. Idem dito hiero. Maar sinds Wie is de Mol afgelopen jaar zich in dit magistrale land heeft afgespeeld, staat het voor veel Nederlanders op de kaart. Dat is volgens mij ook compleet terecht want het land is allemachtig prachtig. 

We begonnen onze trip in Vadzia. Een grottenklooster in de bergen. We maken naast de wegenkaart gebruik van de app 'maps.me'. Dat is een app die offline kan navigeren, heel handig. Maps.me heeft er echter een handje van steegjes aan te merken als snelwegen. We reden dus naar Vadzia over een soort karrenpad met rotsen maar met het mooiste uitzicht op de grotten, woehoe!

 

Daarna hebben we een paar dagen in Tbilisi 'gewoond'. Lee moest voor verse olie naar de garage en zo konden wij lekker wassen. Ook moesten we, niet geheel onbelangrijk, ons visum voor Iran nog even fixen. Via Airbnb vonden we een studiootje dat binnen de kortste keren vol hing met schone was, heerlijk! Naast alle regeldingen hebben we genoten van de stad. Tbilisi is top! Echt hoor, mocht je nog een keer een bestemming zoeken voor een stedentripje, Tbilisi is een goede optie. Veel mooie kerken, leuke pleintjes en heel veel prachtige balkonnetjes, echt een stad om lekker te slenteren. 

Dat slenteren hebben we in Svaneti ook gedaan, maar dan uren achter elkaar. Een zogenaamde hike. Svaneti ligt in het Noorden van Georgië, tegen de Russische grens en is echt een van de mooiste  dingen die ik ooit heb gezien. De natuur is overweldigend, zeker in deze tijd van het jaar. 's Nachts vroor het al lekker. De eerste nacht was dat ietwat verrassend en werden we wakker met ijs aan de binnenkant van de tent, brrr... De nachten erna hebben we gewoon lekker het kacheltje een beetje aangedaan en onze sokken aangehouden; romantiek ten top!  

 

Kazbegi ligt eveneens tegen de Russische grens maar wordt gescheiden van Svaneti door het gebied Zuid-Ossetië. Dat gebied heeft zich eenzijdig onafhankelijk uitgeroepen en dat wordt alleen erkend door de Russen. Moeilijk verhaal maar het is voor ons in ieder geval een echte no-go-area. We zijn dus om dit gebied heen gereden om naar Kazbegi te gaan. Daar wilden we graag heen vanwege hét kerkje van Georgië. En dat was het meer dan waard. We hebben bij de kerk gekampeerd en dat was misschien wel het mooiste plekje van deze reis. De volgende dag hebben we de Caucasus ook nog vanuit de lucht bekeken. Geen ballonvaart deze keer maar paragliden! Als je ooit de kans hebt om het te proberen, doe het. Het 'zweefgevoel' is onbeschrijfelijk!

 

We hebben Georgië afgesloten in Kakheti, het wijngebied in het zuid-oosten van het land. Het staat er vol met kloosters, forten én wijnranken. Soms voelt het alsof je door Frankrijk rijdt maar dan zonder Citroëns en met veel Lada's. Over auto's gesproken, het rijgedrag van de Georgiërs is anders dan van de Turken. Ze maken wel gebruik van hun knipperlicht, dat is positief. Ze bellen een stuk minder achter het stuur, eveneens positief. Maar verder rijden ze als debielen. Ze halen ongeveer alleen in op momenten waarop het net niet kan en gaan midden op de weg stilstaan waardoor files ontstaan. Heel bijzonder is ook dat ongeveer de helft van de auto's het stuur links heeft en de andere helft, je verwacht het niet, rechts. Iets met geïmporteerde oude bakkies... Ach ja, vanaf hier wordt het alleen maar erger dus we proberen er maar aan te wennen. Lukt best aardig.

 

Onze verwachtingen van Georgië waren best hoog. Ik durf wel te zeggen dat het land de verwachtingen heeft waargemaakt en misschien wel heeft overtroffen. We komen er zeker nog een keer terug!

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Jantine (zaterdag, 13 oktober 2018 07:24)

  Och jonge jonge, wat heerlijk allemaal weer! En hoe prachtig is Georgië? Echt mooi!! Blijf genieten daar he lieverds... enneeh.. fijn weekend! ��

 • #2

  Lein (zaterdag, 13 oktober 2018 07:37)

  Wauw wat een lekker verhaal en prachtige foto’s!! Geniet! Dikke zoen

 • #3

  Dana (zaterdag, 13 oktober 2018 09:00)

  Wauw Pien! wat een foto’s en wat een heerlijk verhaal! Klinkt zeker allemachtig prachtig! Geniet!!�

 • #4

  Fleur (zaterdag, 13 oktober 2018 11:32)

  Wat tof! Heel mooi! Maarre ijs binnen in de tent (geen b&j) lijkt me niet heel chill.. (Ja ik zoek iets negatiefs om m'n jaloezie wat terug te dringen.) Tot snel!� ik tel al af! XXX

 • #5

  Karen en Sjoerd (zaterdag, 13 oktober 2018 17:31)

  Supercool verhaal weer Pientje! Is dat baardje van Paul een vereiste voor de visumaanvraag voor Iran?

 • #6

  Ruben (zaterdag, 13 oktober 2018 18:33)

  Te gek! En wat een mazzel met t weer in Svaneti en Kazbegi! Enjoy!!

 • #7

  Maria (maandag, 15 oktober 2018 06:14)

  Tof hoor! Tweede tip over Georgië in korte tijd. Misschien toch maar eens in overweging nemen. Heel
  veel plezier met jullie verdere reis!

 • #8

  Maarten (maandag, 15 oktober 2018 13:47)

  Wederom na dit leuke verslag staat Georgië hoog op mijn lijst om eens heen te gaan! Echt heel cool. Wederom veel plezier en houden contact

 • #9

  Suerd (zondag, 28 oktober 2018 06:22)

  Jaaaaaa Georgie! Daar een jaar of 8 geleden wezen mountainbiken in Tusheti. Wat een bizar mooi land hè... En lekker eten, gastvrije mensen, wijntje erbij... Ze hebben Tbilisi netjes opgeknapt zo te zien! Nu Iran - onwijs benieuwd hoe jullie het daar hebben.