· 

Turkije - een kruispunt van culturen

En toen waren we opeens in Azië. Nou ja, niet opeens. We zijn in het hectische Istanbul de Bosporus overgestoken en daar werd het nieuwe werelddeel op een heel groot bord aangekondigd! Istanbul zelf hebben we alleen uit de auto bekeken. Vijf jaar geleden zijn we hier samen een weekje geweest, dus die vinkjes hadden we al staan op onze to-do-list. Het rijden gaat hier trouwens soepel. De Turken nemen het niet zo nauw met dubbel doorgetrokken strepen en rood licht, maar ach, als dat het ergste is. Wat we hier ook hebben geleerd is dat bellen achter het stuur eigenlijk meer verplicht is dan verboden. Maar veiligheid boven alles, dus als je dan belt dan laat je je snelheid gewoon terugzakken naar ongeveer 20 km/h, ook op de snelweg. 

 

Maar nu dus in Azië. Wel duidelijk nog in het Westen hoor. De boel is hier nog erg liberaal en ruimdenkend. Ik loop dan ook nog steeds rond in mijn 'reiskloffie'. Over het algemeen zijn dat de kleren die bovenop de stapel liggen en redelijk verwassen zijn maar wel het lekkerst zitten. Een moskee betreed ik niet in een korte broek dus soms sta ik dan buiten op Paul te wachten. Als er dan vrouwen langs lopen die geheel gesluierd zijn, want die zijn hier ook al wel, dan voel ik me toch best naakt. Dat ligt echt niet aan die vrouwen, want zij veroordelen mij niet, maar aan mij. Soms sla ik dan toch maar een shawl om mijn schouders of iets dergelijks waarmee het gevoel iets minder wordt. Het zal echter niet heel lang meer duren voordat de lange wijde broeken hun intrede gaan doen. Gelukkig zijn m'n benen al bruin genoeg :)

 

In mijn vorige blogs schreef ik steeds dat 'de mensen zo aardig waren'. Dat was ook echt zo maar eigenlijk is het bijzonder dat ik daar bijna verbaasd over ben. Waarschijnlijk is namelijk 99,9 procent van de wereldbevolking aardig en is er slechts 0,1 procent die het voor de rest verpest. De zogenaamde malloot. Die malloten zijn we hier in Turkije nog niet veel tegengekomen. We zijn al wel meerdere malen welkom geheten in het land, hebben lekker kopjes 'chay' (thee) gedronken met lieve Turkse mensen en vrolijk toegelachen als we probeerden Turks te praten.

Bijna alle Turken hebben wel een gezamenlijke slechte eigenschap. Ze roken als schoorstenen. Ook tijdens het eten, echt smerig. Boze blikken worden niet begrepen. Dan wordt gewoon een sigaret aangeboden of ' welcome' gescandeerd. Jammer. Nu zijn wij ook maar begonnen met roken, je moet wat als je erbij wil horen.  

 

Wat zien we zoal in Turkije? We zijn nog dicht bij Griekenland dus opgravingen hebben ze hier ook. Pergamon heeft ons positief verrast. Een rustige plek, geen hordes toeristen, maar wel prachtige oude stukken. Efeze was werkelijk fenomenaal. We hebben hier onze ' Dubrovniktechniek' toegepast. We waren er toen de gates open gingen en zijn toen in hoog tempo van de Upper Gate naar de Lower Gate gegaan. Alle mooie gebouwen gefotografeerd zonder gekke Japanners en genoten van de rust. Toen zijn we terug gewandeld en hebben we alles goed bekeken. Tip van de eeuw, echt waar. We hadden trouwens ook nog echt geluk; er was een festival in Efeze. We zijn dan ook nog 's avonds naar een ballet geweest in het oude theater. Zorba the Greek. Het verhaal was ons niet helemaal helder, maar het was 6 euro om een avond onder een sterrenhemel in een prachtig verlicht amfitheater te zitten met geweldige livemuziek, wij klagen niet hoor! En aan het eind was nog dat gezellige Griekse volksdansdeuntje, waarop ze normaal gesproken borden kapot gooien. Dat deden ze niet, maar het deuntje heeft drie dagen in ons hoofd gezeten, onbetaalbaar!

Verder combineren we de oudheid met het bezoeken van stadjes. Canakkale was erg leuk. Een studentenstadje met een levendige boulevard waar je lekker overheen kan dwalen. Het stadje ligt dichtbij Troje, wat het paard van Troje op de boulevard verklaart. Na Canakkale zijn we naar het Turkse Schiermonnikoog gegaan, Bozcaada. Een eilandje op 35 minuten varen. Prachtige stranden, een heel levendig dorpje met ontzettend veel restaurantjes en winkeltjes. We hebben er fantastisch gekampeerd op het strand en Lee vond het een feestje om een keer op een ferry te staan.

Izmir is de grootste stad die we hebben bezocht. We hebben Lee in een garage gezet en een nachtje in een hotel getukt. In zo'n grote stad is dat toch makkelijker. We zijn verdwaald op de markt, Paul heeft gebeden in de moskee en we hebben lekker vaak onder de douche gestaan (het voordeel van een hotel). 

En weet je wat je in heel Turkije mag? Gewoon de godganse dag döner eten. In Nederland mag dat eigenlijk alleen na het stappen, als je kan aantonen dat je dronken bent. Hier mag het altijd! Feest! En het kost geen drol, woehoe!

 

Nu zijn we weer aan de kust. Ik wilde jullie eigenlijk vermoeien met een lijstje van spullen die voor ons nu al onmisbaar zijn. Ik zie echter dat mijn gezwam alweer best lang is, dus ik benoem er eentje. Decathlonsnorkelmaskers. Tha Bom! Twee jaar geleden was ik met Fleur, m'n minizusje die bijna 30 is, in Thailand. We hebben ons toen rot gelachen om debiele Chinezen in dezelfde zwemoutfit met die maskers. Wat een sukkels! En zijn Paul en ik de sukkels. En we genieten ervan. De maskers zijn 25 euro, ze bedekken je hele gezicht (je kan dus door je mond en neus ademen) en ze drijven een beetje. Het is dus heel lui zwemmen. Ik heb helaas nu geen foto maar die volgt. 

Dat snorkelen hebben we al heel veel gedaan en Paul heeft gisteren ook nog gedoken! De stinkerd heeft zelfs een heuse zeeschildpad gezien, grrr... Maar met snorkelen zie je hier ook al echt heel veel dus we liggen uren in het water. Ook hebben we een fantastisch kayaktour gemaakt met een hele leuke gids die ons echt veel kon vertellen over de omgeving maar ook over Turkije en de cultuur in het algemeen. Hij wist zelfs dingen die Paul nog niet wist! 

Dat Turkije een kruispunt van culturen is, zien we hier ook heel goed. Vrouwen in Burkini, vrouwen bijna naakt, moskeeën maar ook kerken. 

We zijn benieuwd wat de rest van Turkije ons gaat brengen. Het plan is om binnenkort meer het binnenland in te trekken. Mogelijk gaan we een stuk van de St. Paul Trail lopen (daar ontkomen we natuurlijk eigenlijk niet aan) en misschien bevat de volgende blog ook foto's van een te dure ballonvaart in Cappadocia. Wie weet. 

 

Nu gaan we weer snorkelen en vis vangen. Er moet immers ook gegeten worden.

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Henri Liesbeth (dinsdag, 11 september 2018 17:27)

  Leuke verhalen groet

 • #2

  Ton & Ineke (dinsdag, 11 september 2018 18:45)

  Weer een mooi verhaal, alsof we stiekem meereizen. We genieten met jullie mee en mooi te zien dat jullie zo intensief jullie reis beleven. A live time experience!

 • #3

  Ineke Bender (dinsdag, 11 september 2018 18:58)

  Wat een leuke dingen doen jullie allemaal. Helemaal jaloers!! Prachtig die poortenfoto van Pergamon en die van Efeze ook. Wij waren ook onder de indruk van Efeze, mooier dan het Forum Romanum!! Pamukkula, gek hé, al dat zout? Geproefd?? Zal straks even jullie eilandje opzoeken, Paul gedoken en ook nog een zeeschildpad gezien!! Zo'n joekel???? Mooimooi, ik ga straks voor het eerst joya-en, ook leuk misschien.

 • #4

  Steve-O (dinsdag, 11 september 2018 19:57)

  Mooi mooi! Eet smakelijk �

 • #5

  Maarten (woensdag, 12 september 2018 11:36)

  Ik lees jullie blog altijd met een big smile, wat leuk geschreven Pien en hoor je het bijna zeggen en Paul op de achtergrond die om je grappen dubbel ligt

 • #6

  Anne-Mieke (donderdag, 13 september 2018 16:39)

  Maarten haalt me de woorden uit de mond.
  Liefs

 • #7

  Jan Struijs (vrijdag, 14 september 2018 08:21)

  Hi Luitjes,
  Is duidelijk dat jullie aan het genieten zijn, gewelding en lijkt me veel leuker dan achter dit bureau.
  Op de afdeling wordt het steeds rustiger, Kerim is bij zijn nieuwe werkgever gestart en ik zit zelfs geregeld alleen op de afdeling. Over enkele dagen weer naar het gezellige Rusland toe en weer gezelling aan de slag.

  Veel plezier samen.
  Groeten Jan

 • #8

  Lein (zondag, 16 september 2018 16:26)

  Ben weer helemaal bij met lezen! Geniet van de zonsondergang! Knuffies van ons

 • #9

  Tante Will (donderdag, 20 september 2018 15:38)

  wat is het genieten als je die verhalen leest.
  Als ik lees over Dubrovnic en de bocht van Kotor en ik weer even terug in Joegoslavie in 1965.
  Er zal wel veel veranderd zijn inmiddels.
  Ben weer helemaal bij met lezen en foto's kijken.
  Geniet nog veel!

 • #10

  Maria (donderdag, 20 september 2018 22:21)

  Maar goed dat jullie carnivoren zijn ; - ) Leuk om weer te lezen!

 • #11

  Bassie (zaterdag, 22 september 2018 22:32)

  Hè hè de internetkneus is eindelijk ook volger..... thx to your mum. Have trip en leuk om jullie avonturen mee te beleven van een afstandje. Enjoy!!

 • #12

  Sjef van der Linden (maandag, 24 september 2018 15:59)

  Wat een leuk en gezellig verhaal is het weer. Blijf genieten samen en maak veel plezier.