· 

De 57e minuut

In het zuiden van Europa ligt een prachtig land. Griekenland. En in Griekenland woonden heel vroeger, echt knetterlang geleden, al best slimme mensen. Deze mensen bouwden prachtige steden met pleinen, badhuizen, werkplaatsen, riolen en natuurlijk tempels. Deze mensen, voor het gemak noem ik ze even de ‘oude' Grieken, hadden de boel echt prima voor elkaar. Ze hadden een prachtig schrift, hadden Goden die over ze waakten en leefden een lekker leven. 


De ‘nieuwe' Grieken doen het iets slechter. Het riool dat de oude Grieken al keurig hadden ontwikkeld, ligt nu vaak weer lekker open. Een gezonde economie creëren is ze ook nog niet helemaal gelukt. Ik vermoed dat de regering nét iets teveel geniet van de raki en de ouzo. 


Natuurlijk hebben de nieuwe Grieken ook goede dingen gedaan. Ik noem de tzatziki. Tzatziki is een yoghurt- komkommersalade die overal goed bij smaakt. Ook lekker om er soms je tanden mee te poetsen. En dan hebben ze Charisteas. De man die op 4 juli 2004 in de 57e minuut toevallig zijn hoofd op de goede plek had waardoor Griekenland per ongeluk Europees kampioen werd. Ik noem daarnaast nog Nana Mouskouri maar meer bekende Grieken schieten er niet zo één, twee, drie bij me binnen. 


Alle gekheid op een stokje; Griekenland is prachtig. De natuur heeft ons verrast, de kust is echt waanzinnig en het staat bol van de cultuur. Daarnaast hebben we ons flink tegoed gedaan aan de souvlaki, moussaka, gyros, baklava en tzatziki natuurlijk! Ook bleken de nieuwe Grieken heel vriendelijke mensen die vaak ook niets van de politiek in eigen land begrepen. Wel vonden we Griekenland aan de prijs. Tol, benzine, koffie, duurder dan in Nederland. Maar goed, ze moeten die pensioenleeftijd van 55 toch ergens mee financieren.. Ik heb zelf ooit in een ver verleden Grieks gehad op de middelbare school. Ik druk mezelf netjes uit als ik zeg dat het niet één van m’n allerbeste vakken was. Nu blijkt echter wel dat ik goed ben gedrild. Het alfabet is er ingeslagen en de meeste woorden lees ik dan ook zonder problemen. Niet dat ik begrijp wat er staat, maar ik kan wel lezen wat er staat! Ik brengt dit ook graag in de praktijk door ongeveer alle woorden voor te lezen. Voor Paul kan Turkije zich niet snel genoeg aandienen… 


Trouwens, als Paul overlijdt wil hij graag een mausoleum. Ik zou voor mij persoonlijk een tempel wel leuk vinden. We hebben in de afgelopen week een aantal fantastische exemplaren gezien. De Acropolis in Athene was toch wel de buitencategorie. Maar met een iets kleiner exemplaar zou ik ook best gelukkig zijn. Wat verder wel het vertellen waard is, en echt géén grap, is dat het toen we net bij het orakel in Delphi stonden begon te onweren! De goden wilden ons duidelijk iets vertellen..


Tijd om Europa achter ons te laten; op naar Turkije!


NB. Wederom excuses voor de foto's. Ditmaal heb ik geprobeerd om ze op goede volgorde te krijgen maar de Wi-Fi werkt niet mee...


Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Jeroen (dinsdag, 28 augustus 2018 20:06)

  Pien fijn dat jij een oud-Ajacied in jouw verhaal hebt verwerkt. Over godenzonen gesproken �
  Keep up the good travelling!!

 • #2

  Anne-Mieke (dinsdag, 28 augustus 2018 22:09)

  Beetje ver met de caravan, dus of wij er ooit op een camping komen betwijfel ik, dan maar een fly-drive! Wat een indrukwekkend land.
  Kusssss

 • #3

  Sandy W (woensdag, 29 augustus 2018 00:46)

  Heerlijk geschreven weer Pien...Leuk om zo van de zijlijn mee te genieten. Jullie gaan als een tierelier. Hoe lang blijven jullie in Turkije? liefs

 • #4

  Beppie (woensdag, 29 augustus 2018 12:30)

  Wat gezellig alles te lezen en dan krijgen jullie ook nog visite vaan de goden. Wat veel moois is daar te zien. We reizen in gedachte mee.

  Hug.

 • #5

  Joke (vrijdag, 07 september 2018 02:12)

  Prachtige foto's en gezellige verhalen �!!!Wat zullen jullie genieten. ��

 • #6

  Steve-O (dinsdag, 11 september 2018 20:43)

  “...maar meer bekende Grieken schieten er niet zo één, twee, drie bij me binnen.” Je zou je toch op z’n minst nog een halve Griekse moeten herinneren. Iets met de finale van puzzeltijd...

 • #7

  Marlies (zondag, 30 september 2018 13:43)

  Heel erg mooi!